Tip van Kip: Instagram & Twitter

Wanneer je een foto op Instagram publiceert, kan je er voor kiezen om deze foto ook te delen op verschillende social kanalen. Als je dat doet via Twitter, wordt die foto eigenlijk niet gedeeld, maar staat er in je tweet een link naar het origineel op Instagram …Zoals in onderstaand voorbeeld.

little-virtuoso-twitter

Vroeger waren Instagram foto’s wel zichtbaar in je Twitter stream, maar sinds de overname door Facebook in december 2012 is die integratie helaas verdwenen. Dit heeft te maken met ‘Twitter Cards’, een systeem dat ervoor zorgt dat bepaalde content (bijvoorbeeld Instagram foto’s) kan worden geïntegreerd in de Twitter stream in plaats van alleen een link naar die content.

Het gevolg is dat je Twitter volgers op de link in jouw tweet moeten klikken, om de foto te zien die jij op Instagram hebt gedeeld. Daarmee stuur je ze naar Instagram en dus weg van Twitter, wat je eigenlijk niet wil. Daarnaast trekken afbeeldingen in je tweets juist de aandacht van je volgers. Immers, één beeld zegt meer dan duizend woorden – of 140 tekens in het geval van Twitter.

Gelukkig bestaat If This Then That, een service die verschillende services, acties en kanalen aan elkaar koppelt. IFTTT doet dat met zogenaamde ‘recipes’. Een recipe maken is erg intuïtief en daarom kinderlijk eenvoudig. Een recipe is eigenlijk een voorwaardelijke trigger; het antwoord op de vraag “wanneer ik dit doe, moet dat gebeuren.” Met andere woorden: “Wanneer ik een foto post op Instagram, moet die foto ook meteen als ‘eigen’ foto op Twitter worden gepubliceerd.”

Met de volgende paar eenvoudige IFTTT stappen kan je tóch je Instagram foto’s direct zichtbaar maken in de Twitter stream van je volgers. En bovendien komen ze hiermee ook weer in de Media Gallery te staan, zodat je er doorheen kan bladeren. En als je lui bent, kan je ook gewoon het recipe onder aan dit artikel toevoegen aan jouw eigen ‘recipes’.

Stap 1: Nadat je een IFTTT account hebt aangemaakt en geactiveerd, ga je naar www.ifttt.com en klik je op ‘create recipe’.

ifttt-stap-1Klik in het volgende scherm op THIS en selecteer Instagram. Geef IFTT toegang tot je Instagram account en kies voor ‘any new photo by you’ en klik op ‘create trigger’.

ifttt-stap-2

Je hebt nu IFTTT de opdracht gegeven om jouw Instagram account te monitoren voor activiteit. Vervolgens ga je IFTTT vertellen wat er moet gebeuren, als er iets gebeurt met je Instagram account.

ifttt-stap-3

Stap 2: In het volgende scherm klik je op THAT en selecteer TWITTER. Geef IFTTT toegang tot je Twitter account en kies voor ‘post a tweet with image’.

ifttt-stap-4

Stap 3: Klik tenslotte op ‘create action’ et voila: je heb een recipe gemaakt om Instagram foto’s te publiceren als ‘eigen’ Twitter afbeeldingen.

ifttt-stap-5

Zoals gezegd – als je lui bent – kan je ook gewoon onderstaand recipe toevoegen aan jouw eigen ‘recipes’.

ifttt-stap-6

En zie hier het resultaat: een Instagram beeld in mijn Twitter app (Tweetbot).

ifttt-stap-7

Extra #tipvankip: wanneer je Tweetbot voor iOS gebruikt (zoals in onderstaande staande afbeelding), zie je wel direct – zonder dat je IFTTT hoeft te gebruiken – de Instagram foto op Twitter. Dus eigenlijk is deze #tipvankip nutteloos wanneer je Tweetbot gebruikt. Maar dan heb je wel weer wat geleerd! En een leuk weetje (die Tweetbot gebruikers waarschijnlijk al wel kennen): wanneer je Tweetbot gebruikt, kan je meteen zien welke Twitter app – of in dit geval: welke service – je volgers gebruiken.

Tenslotte nog twee bonus #tipvankip: wanneer je bovenstaand IFTTT recipe gaat gebruiken: Zorg er voor dat de tekst bij je Instagram foto niet langer is dan 96, anders wordt je tekst afgebroken door Twitter. Immers, Twitter accepteert niet meer dan 140 tekens. En zorg ervoor dat je in je Instagram app het delen naar Twitter uitzet, anders stuur je twee tweets – één mét een link naar je Instagram foto en één met jouw eigen foto.

Ik hoop dat je bovenstaande #tipvankip nuttig vind en gaat gebruiken. En laat mij gerust weten welke recipes je nog meer hebt bedacht. Of ben je wellicht andere handige recipes tegengekomen; ik hoor het graag van je in een reactie onderaan dit artikel!

4 reacties op “Tip van Kip: Instagram & Twitter

    • Dank je wel, Herman! Dat is inderdaad ook een mogelijkheid. Maar ik vind deze oplossing wat ‘netter’; ik ben behoorlijk selectief met mijn hashtags …

  1. Hi Harold,

    Wat een leuke en bruikbare tip! Fijn. Wellicht dat je me kunt helpen met het volgende: Ik heb een aantal artiesten pagina’s die ik beheer op Facebook. Deze hangen onder mijn eigen privé account. Weet je toevallig of het ook mogelijk is een Recipe te maken voor deze pagina’s? Twitter en Instagram beheer ik wel met een andere login, dus dat moet lukken.

    Ben benieuwd of je hier zelf al eens mee te maken hebt gehad. Bedankt alvast!

Laat hieronder gerust een reactie achter ...